Minister Čaplovič vyháňa tisíce detí na ulicu

07.03.2013 Bratislava

Minister Čaplovič vyháňa deti na ulicu. Dnes to na školskom výbore nepopierateľne preukázali zástupcovia mnohých centier voľného času. Mnohým z týchto centier, ktoré navštevujú tisíce detí, hrozí zánik práve kvôli zmene vo financovaní centier školského času. Dnes peniaze nedostávajú centrá voľného času podľa počtu detí, ktoré ich navštevujú, ale samosprávy podľa celkového počtu detí v ich samospráve. Tieto financie, aj keď sú určené pre centrá voľných časov a mimoškolské aktivity detí, samospráva nie je povinná aj samotným centrám voľného času poslať a reálne ich už ani neposiela.
„Minister Čaplovič dnes na školský výbor prišiel nepripravený, na otázky o dopadoch svojho zákona vôbec neodpovedal. Na úkor našich detí znovu preukazuje svoju neschopnosť a nekompetentnosť riadiť rezort školstva. Aj napriek našim opakovaným výstrahám, že jeho zmenou spôsobu financovania centier voľného času pošle tisíce detí na ulicu, sa svojej zodpovednosti zbavuje. Upozorňovali sme ho, že samosprávy nebudú ochotne posielať financie na aktivity pre deti. Dnes sa tak už deje, či si to minister chce priznať alebo nie. Ak je minister Čaplovič chlap, tak si prizná svoju vinu a opäť zmení svoj zákon. Vyzývame ho, aby nerobil pokusy na deťoch a v zákone spravil len jednoduchú zmenu, ktorou bude viazať financie na mimo vzdelávacie aktivity tak, aby financie určené pre tieto aktivity boli na ne aj skutočne použité,“ tvrdí poslanec hnutia OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti Igor Hraško.
„Podľa článku 31 Dohovoru o právach dieťaťa má každé dieťa právo na oddych, hry a účasť na kultúrnom živote a umeleckých aktivitách. Ja si myslím, že práve zmenou financovania centier voľného času minister Čaplovič tieto práva detí poškodí,“ dodala poslankyňa Eva Horváthová.
Minister Čaplovič sa vyhovára na to, že financovanie centier voľného času je v právomoci miest a obcí. Zabúda však, že drvivá väčšina starostov sa peňazí, ktoré mu prišli zo štátneho rozpočtu, vzdať odmieta. Majú byť síce použité pre centrá voľného času, samospráva sa však môže rozhodnúť, ako ich nakoniec použijú. „Len v okrese Ružomberok bolo oslovených 23 samospráv. Z týchto 23 samospráv sa všetky rozhodlo, že peniaze na centrum voľného času nedajú,,“ hovorí Ján Ondrík, predseda občianskeho združenia Nová voľba.
 
 
Matúš Kollár
asistent hnutia OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti
 

Vyberte región